Duurzame gebiedsontwikkeling

Duurzame gebiedsontwikkeling

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderdeel van bouwen en gebiedsontwikkeling. Steeds meer gemeenten en andere partijen willen aan de slag met de energietransitie en duurzame gebiedsontwikkeling. Organisaties als de (Dutch) Green Building Council en private partijen zijn bezig met methoden en labels om de duurzaamheid van een plan te kwantificeren. Dit is een positieve ontwikkeling. De praktijk is echter vaak weerbarstiger. Maar al te vaak raken de hoge duurzaamheidsambities gaande een project ondergesneeuwd. Wij zien hiervoor verschillende redenen. Ten eerste is de complexiteit van een stedelijke (her)ontwikkeling al vaak zo groot, dat het meenemen van duurzaamheid geen prioriteit heeft. Ook zien we dat de modellen waarmee duurzaamheid wordt gepland en berekend niet of onvoldoende geÔntegreerd zijn in de diverse gebiedsontwikkelings-exploitaties (grond-, vastgoed- en beheersexploitaties). Hierdoor is duurzaamheid dikwijls een sluitpost, met alle gevolgen van dien. Onze duurzaamheidsmodule gekoppeld aan de 3D Cityplanner van StrateGis is de oplossing. 2D of 3D ruimtelijke plannen kunnen hierdoor worden beoordeeld op zowel de financiŽle- als de duurzaamheidsaspecten.


Duurzame gebiedsontwikkeling, bereken de effecten

De duurzaamheidsmodule is een module van de StrateGis Cityplanner. Deze integratie heeft als voordeel dat naast duurzaamheid tevens een gedegen financiŽle onderbouwing van uw plan mogelijk wordt. De online software werkt zeer goed samen met bestaande GIS systemen via WFS, WMS of andere bronnen. Naast de geÔntegreerde output-mogelijkheden, kunnen wij ook automatisch uw eigen rapportages uitdraaien. Specifieke wensen kunnen als maatwerk worden toegevoegd.

De duurzaamheidsmodule werkt op 3 niveaus. Op woning of gebouw wordt gekeken naar de energievraag voor warmte en elektriciteit (bijvoorbeeld warmtepomp, een lage EPC-waarde of PV panelen), vervolgens wordt dit op deelplan bij elkaar opgeteld voor alle gebouwen. Op deelplanniveau kunnen er ook weer maatregelen genomen worden. Denk aan warmte-koude-installatie op blok niveau. Vervolgens wordt op de schaal van het project gekeken of er nog een warmte of electriciteitsvraag is. Hier kan vervolgens een grotere ingreep gedaan worden zoals geothermie. Al deze maatregelen bij elkaar worden in de tijd uitgezet zodat inzicht gekregen wordt in de duurzaamheidsexploitatie.


Klanten

De afgelopen jaren heeft StrateGis voor uiteenlopende opdrachtgevers projecten uitgevoerd, voor met name gemeenten, ontwikkelaars en corporaties. Het gaat in toenemende mate om implementatietrajecten van onze software. Belangrijke klanten zijn: Gemeente Hilversum, Gemeente Amersfoort, Gemeente Haarlem, Gemeente Den Haag en verschillenden stedebouwkundige bureaus en private partijen zoals WOCOZON, NRG031 en projectontwikkelaars. In samenwerking met IHS (Erasmus universiteit) hebben wij tevens in diverse ontwikkelingslanden projecten uitgevoerd. De duurzaamheidsmodule is ontwikkeld samen met studenten van de Haagse Hogeschool en ook toegepast in verschillende projecten.

Wilt u meer informatie over de duurzame gebiedsontwikkeling module?

interactieve_planvormingBent u geÔnteresseerd in de duurzaamheids module van de 3D Cityplanner? U kunt altijd contact met ons opnemen. Welke reden u daar ook voor heeft. Graag vernemen we uw naam, achternaam en e-mailadres. Het is voor ons ook handig als u specifiek aangeeft waarover u meer informatie wilt? Heeft u belangstelling voor een uitgebreide demo van de 3D Cityplanner? Dan kunt u dat hier aangeven. Tenslotte is er ook nog ruimte voor een persoonlijk bericht. Als wij uw bericht ontvangen hebben, nemen we zo snel mogelijk contact met u op. En u krijgt de gevraagde informatie of de uitgebreide demo.